0%    
       
logo
logo

Sitemap

|

Αρχική

|

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία C FOR CIRCUS

C. for CircusΓνωριμία της ομάδας με τον Δημήτρη Αθανασιάδη από το περιοδικό SOUL

Μάρτιος 2011
Δημήτρης Αθανασιάδης

Το «Εσωτερικό» κατά C. for Circus

Πόλη Θεσσαλονίκη, οδός Συγγρού, αριθμός 19, όροφος τέταρτος, ένα αυτοδιαχειριζόμενο σκηνικό, μια θεατρική ομάδα και μια παράσταση που αξίζει να τη δεις, εκτός κι αν βλέπεις μόνο Τατιάνα. «C For Circus όπως V For Vendetta», λένε, «ξέρεις, εξυπνάδα». Είμαστε το θέατρο της διπλανής πόρτας. Η ομάδα που σχηματίστηκε το 2008 προβάροντας στο υπόγειο του μπαρ «Pierrot Le Fou» και αναζητά τη θεατρική δράση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών, εδώ και λίγες μέρες ανεβάζει στον δικό της χώρο την παράσταση «Εσωτερικό» του Μορίς Μέτερλινγκ. Χώρος που στήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και το σανίδι του φτιάχτηκε από ιδρωμένα μακό το καλοκαίρι.

Ηλικίες 21 - 26, φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού Κώστα Ισαακίδη. Καπνός, μπίρες, μπισκότα, κουβέντα. «Η ομάδα είναι κλειστή όχι από κάποια κενοδοξία, αλλά γιατί ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε προϋποθέτει το δέσιμο και την αποδοχή μιας σειράς πραγμάτων. Αναζητούμε ανθρώπους και όχι ηθοποιούς», εξηγεί ο Κώστας. Κατά τη γνώμη του, «επαγγελματίας ηθοποιός είναι αυτός που έχει κοπιάσει πάρα πολύ, ώστε να αναπτύξει μια τεχνική, όμως έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που αυτό να μη γίνεται αντιληπτό στην πλατεία».

«Αρκετά με τον ηθοποιό, ας ασχοληθούμε λίγο με τον άνθρωπο», είναι το μότο τους. Αγαπούν Κονσταντίν Στανισλάφσκι και Γιέρζι Γκροτόφσκι, κάποιοι μπορεί να νομίζουν πως είναι ποδοσφαιρικές μεταγραφές, «βαρύ είναι το ανέβασμα ενός έργου ισχυρίζονται, όχι το ίδιο το έργο, μπορεί να ανεβάσεις Γκολντόνι και να το κάνεις χειρότερα από Μπέκετ». Επέλεξαν να ανεβάσουν ένα έργο που γράφτηκε το 1895, «γιατί όταν το διάβασα ζαλίστηκα», απαντά αφοπλιστικά ο σκηνοθέτης, τα παιδιά σε στάση οκλαδόν συμφωνούν γνέφοντας καταφατικά, ευχαριστούν όλοι μαζί τον μεταφραστή Δημήτρη Δημητριάδη.

Συνυπάρχοντας με τα θεατρικά εργαστήρια «Σκηνοβάτες» και «Παλιάτσοι», βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Κορίνθου, διοργανώνουν σεμινάρια θεατρικής έρευνας, αν σκέφτεστε μέχρι πού έχουν σκοπό να το φτάσουν, θέλουν να βιοποριστούν από τη δράση τους και θεωρούν πως έχουν θέσει τις κατάλληλες βάσεις για το πετύχουν. Καυγαδίζουν; Καυγαδίζουν. Σε ποια οικογένεια δεν υπάρχουν διαφωνίες, ανταπαντούν ρωτώντας. «Δεν υπάρχει ιεραρχία, λειτουργούμε με συνέλευση, συναποφασίζουμε εκνευριστικά για τα πάντα», ένα ωστικό κύμα από γέλια δονεί τον χώρο του C For Circus επιβεβαιώνοντας πως διαθέτει και καλή ακουστική.

Η ομάδα ζεσταίνεται. Αφήνοντας τον εαυτό της και την καθημερινότητα μαζί με τα μπουφάν και τα φούτερ του, το «τσίρκο» προσπαθεί να ενεργοποιήσει το φωνητικό κέντρο των ηθοποιών μέσα από την τεχνική full voice, για την οποία ο περιπτεράς της γειτονιάς σου θα απορούσε σχολιάζοντας μάλλον «τι θέλουν αυτά και σέρνονται βαρυγκωμώντας;». Η πρόβα είναι άκρως ατμοσφαιρική, το «Εσωτερικό» θυμίζει ανεξάρτητες παραστάσεις από αυτές που θα δεις στο εξωτερικό. Με εισιτήριο μόλις 10 ευρώ και 7 για το νεανικό, έχεις κάθε ευκαιρία να το διαπιστώσεις και εσύ.

Πηγή: SOUL