0%    
       
logo
logo

Sitemap

|

Αρχική

|

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία C FOR CIRCUS

C. for CircusΣυνέντευξη της Δέσποινας Ντάρτζαλη από την εφημερίδα Μακεδονία με την Κατερίνα Συναπίδου

28 Ιουνίου 2011
Δέσποινα Ντάρτζαλη

Μπορεί ο καθένας μας να κρύβει έναν ηθοποιό μέσα του; “Πιστεύω πως ναι”, λέει η ηθοποιός και μέλος της ομάδας θεάτρου C. For Circus, Κατερίνα Συναπίδου. Άλλωστε, “ο καθένας μας στην καθημερινότητά του παίζει κάποιους ρόλους: του/της συζύγου, του εργαζόμενου, του παιδιού. Έχει δημιουργήσει αναγκαστικά ένα προσωπείο, για να μπορέσει να επιβιώσει στην καθημερινότητά του”, προσθέτει.

“Ανακαλύπτοντας τον ηθοποιό μέσα μου” είναι το θέμα τριών σεμιναριακών κύκλων που διοργανώνει η C. For Circus, μια μη κρατικά επιχορηγούμενη θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, που έκλεισε τρία χρόνια ζωής. Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων ολοκληρώνεται αύριο, ενώ στις 4 Ιουλίου ξεκινά ο επόμενος, και όπως διευκρινίζει η Κατερίνα Συναπίδου, απευθύνεται σε όλους και όχι αποκλειστικά σε όσους ήδη ασχολούνται με την υποκριτική. “Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε με τη δουλειά μας είναι ότι, δουλεύοντας πολύ με το σώμα, μπορούμε να ρίξουμε τη μάσκα που κουβαλάει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του. Καθένας μας καλείται να παίξει πολλούς ρόλους στη ζωή του και ίσως αφήνει πίσω πολλά πράγματα δικά του, τα οποία κάπου πρέπει να εξωτερικεύσει. Να συνειδητοποιήσει ότι έχει και έναν άλλο εαυτό, τον οποίο αφήνει πίσω χάριν των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας”, εξηγεί η κ. Συναπίδου.

“Ο βασικός τρόπος δουλειάς της ομάδας πάνω σ’ αυτό το ζήτημα είναι η σωματική δράση. Δουλεύουμε έντονα με το σώμα, ώστε να μπορέσει να ‘ανοίξει’ προς τους άλλους. Γιατί όταν δουλεύεις έντονα με το σώμα, η μάσκα που έχεις κάποια στιγμή θα πέσει από την κούραση, θα φανεί ο άνθρωπος”. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει, “δεν μπορείς να γίνεις ηθοποιός αν δεν γνωρίζεις κάποια στοιχεία του εαυτού σου, τις δυνατότητές σου”.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να μάθουν ένα δημοτικό τραγούδι και ένα απόσπασμα από τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Η C. for Circus

Η ομάδα C. For Circus δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2008 από τον Κώστα Ισαακίδη, που -αρχικά στο υπόγειο ενός μπαρ πίσω από τη Ροτόντα- αναζητούσε τη θεατρική δράση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών. “Στην εσωτερική ανάγκη του καθενός να κάνει θέατρο” εντοπίζει η Κατερίνα Συναπίδου, ένα από τα 15 βασικά μέλη της ομάδας, την κινητήρια δύναμη να συγκροτήσει κανείς ένα νέο σχήμα, σε εποχές που ακόμη και επιχορηγούμενοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. “Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η ανάγκη παραμένει η ίδια. Σχετικά με την κρίση και τα οικονομικά, νομίζω ότι τα μικρά θέατρα δεν είχαν ποτέ μεγάλες αποκλίσεις. Ο δικός μας χώρος είναι χωρητικότητας έως 45 ατόμων. Νομίζω ότι δεν θα είχε μεγάλη διαφορά εάν τα πράγματα ήταν καλύτερα οικονομικά. Έτσι κι αλλιώς, ό,τι κάνεις το κάνεις και το ξεκινάς μόνος σου, με τη δική σου αγάπη και το δικό σου μεράκι. Αν στην πορεία βρεις χορηγούς και ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν οικονομικά, προφανώς είναι το επιθυμητό”.

Η ομάδα έχει ήδη δύο εργαστήρια ενηλίκων, τους “Παλιάτσους” και τους πιο πρόσφατους “Σκηνοβάτες”, φέτος απέκτησε τον δικό της χώρο (Συγγρού 19, 4ος όροφος), ενώ σχεδιάζει μεγαλύτερα “ανοίγματα”. “Τη νέα σεζόν θα παίξουμε ξανά τις δύο παραγωγές που ανεβάσαμε φέτος, το ‘Εσωτερικό’ του Maurice Maeterlinck και το ‘Σε αυτόν τον τόπο όλες οι ιστορίες είναι αληθινές’ σε κείμενο και σκηνοθεσία του Κώστα Ισαακίδη, γιατί παίχθηκαν και οι δύο από έναν μήνα μόνο. Επιπλέον θα έχουμε κάποιες συμμετοχές στα Δημήτρια, σ’ ένα πρότζεκτ που ετοιμάζεται με τις περισσότερες ομάδες της Θεσσαλονίκης, κι έχουμε επίσης στα σκαριά ένα θέμα με τη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου. Επιπλέον, έχουμε στόχο να λειτουργήσουμε παιδικό και εφηβικό εργαστήριο”, αναφέρεται στα προσεχή σχέδια η κ. Συναπίδου.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία