0%    
       
logo
logo

Sitemap

|

Αρχική

|

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία C FOR CIRCUS

C. for CircusΣυνέντευξη του Kώστα Conie Ισαακίδη στον Αγγελιοφόρο

18 Νοεμβρίου 2011
Γιώτα Σωτηροπούλου

Οι ζωές των άλλων

Το εσωτερικό ενός σπιτιού, μιας οικογένειας, ενός ατόμου. Η αξία της ύπαρξης μέσα από το καθρέφτισμα της παρουσίας των άλλων. Η δύναμη της επικοινωνίας και του μοιράσματος ανεβαίνει επί σκηνής μέσα από το έργο του Μόρις Μέτερλινκ «Εσωτερικό», που η Ομάδα Θεάτρου «C. for Circus» παρουσιάζει από σήμερα, στις 21.00, στο χώρο της «C. for Circus» (Συγγρού 19, 4ος όροφος).

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας conie Ισαακίδης εξηγεί στον «Α» την επιλογή του κειμένου: «Το έργο αφορά σ' ένα γέρο και έναν ξένο που πηγαίνουν σε μια οικογένεια να της αναγγείλουν ότι βρήκαν νεκρή την κόρη τους στο ποτάμι. Προβληματισμένοι για το πώς πρέπει να το κάνουν, κάθονται έξω από το σπίτι, παρατηρούν το εσωτερικό του και διαπιστώνουν πόσο ευτυχισμένη είναι η οικογένεια ζώντας ένα κανονικό βράδυ, αγνοώντας το δυσάρεστο νέο. Οι δυο τους καλούνται να διαταράξουν την οικογενειακή ηρεμία προσεγγίζοντας τα πράγματα μ' άλλη οπτική».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «επέλεξα το έργο, επειδή ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που θίγονται κάποια υπαρξιακά θέματα. Οταν ένας άνθρωπος χάνεται, αντιλαμβανόμαστε μ' έναν περίεργο τρόπο την πορεία της ύπαρξής του. Στις μέρες μας -ή ίσως και από πάντα- αυτό το ''εσωτερικό'' έχει παρεξηγηθεί. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε το ''μέσα'', ξεχνάμε την ύπαρξη του σώματος και τη σημασία του σε σχέση με τους άλλους. Υπάρχουμε επειδή υπάρχουν και οι άλλοι. Απομονωνόμαστε μέσα από ένα μαξιμαλισμό συχνά ασήμαντων πραγμάτων. Ισως γι' αυτό έχουμε γίνει σκληροί και κυνικοί, επειδή δε νιώθουμε το σώμα, άρα και τον πόνο του άλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί να υπήρχαν διαφόρων ειδών βασανιστήρια σε εγκλεισμούς και φυλακίσεις, αλλά το χειρότερο ήταν αυτό της απομόνωσης, επειδή όταν απομονώνεις κάποιον παύει να υφίσταται».

Λόγια «φροντισμένα»

Το κλειδί για το ανέβασμα του έργου, σύμφωνα με το σκηνοθέτη, ήταν η... φροντίδα: «Οταν διαβάζω ένα κείμενο σχηματίζεται μια ατμόσφαιρα, ένα άρωμα, μια εικόνα τα οποία δουλεύοντας με τους ηθοποιούς προσπαθώ να τα μεταφέρω. Με το ''Εσωτερικό'' βίωσα μια κατάσταση όπου ένιωθα ότι οι ηθοποιοί πρέπει να λένε τα λόγια τους με μια φροντίδα και με μια προσοχή. Σάμπως αν υπήρχε μέσα στο θέατρο κάτι που αν μιλούσαμε εντονότερα ίσως να έσπαγε. Ηθελα, λοιπόν, αυτήν την αίσθηση της φροντίδας, ως προς ένα άψυχο σώμα, ως προς τον πόνο των άλλων και σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης».

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια συνυπογράφουν η ομάδα «C. for Circus» και η Ελένη Θωμαΐδου. Παίζουν οι Ολγα Βεζερτζή, Παναγιώτης Γαβρέλας, Δημήτρης Κίτσος, Χρύσα Κοτταράκου, Δήμητρα- Μαρίνα Κουλιάκη, Ανδρομάχη Νιτσιοπούλου, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Κατερίνα Συναπίδου, Γιωργής Σφυρής, Βαλέρια Τανάση και Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Παραστάσεις δίνονται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00 και οι τιμές εισιτηρίων είναι 10 (γενική) και 7 (νεανικό) ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος